Skip to main content

1 milyar pound değerinde 28 ton Nazi altını 16. yüzyıldan kalma Polonya sarayının altına saklanmış olabilir: SS subaylarından birine ait günlük sayfalarında, II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru hazinenin bir kuyuya saklandığı ifadesi geçiyor.

  • Araştırmacılar bir SS subayı tarafından yazılan ve Nazi hazinelerinin saklanmasını içeren bir günlük bulduklarını iddia ediyorlar.
  • Milyarlarca Euro değerindeki yağmalanmış servetin İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru saklandığı 11 yerin isminin günlükte geçtiği belirtiliyor.
  • İddiaya göre bunlardan biri Polonya’da Wroclaw sarayının yakınında bulunan Hochberg Sarayı’ndaki yıkılmış bir kuyu şaftının dibinde.
  • Hazinede zamanında Breslau’da bulunan Reichsbank’ın kasa dairesinden alınan altın külçelerinin de bulunduğu söyleniyor.

1 milyar pounddan fazla değeri olan yirmi sekiz ton Nazi altınının saklandığı yerin bir SS günlüğünde geçmesi üzerine Polonya’daki bir sarayın sınırları içerisine kadar takip başlatılmış olabilir.

Saklanan altın külçeleri, mücevher ve sikkelerin, Wroclaw şehri yakınındaki Hochberg Sarayı sınırları içerisinde yıkılmış bir kuyu şaftının yaklaşık 61 metre altında olduğuna inanılıyor.

Günlüğü bir mason loncasından aldıklarını iddia eden Polonya-Almanya Silesian Bridge Vakfı’ndan araştırmacılar, hazinenin İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde birkaç görgü tanığının cesetleri ile birlikte gömüldüğünü söylüyor.

               Araştırmacıların iddialarına göre muhtemelen 1.25 milyar pound değerindeki 28 ton Nazi altını güney Polonya’daki bir sarayda, yıkılmış bir kuyunun altında saklanıyor.

               Altının o dönem adı Breslau olan Wroclaw şehri yakınlarındaki Reichsbank’ın kasa dairesinden Rusların eline geçmemesi için getirildiği iddia ediliyor.

               Hazine avcıları altınların yerinin, lokasyonu saklamakla görevli olan bir SS subayının günlüğünden öğrenildiğini iddia ediyor. İddiaya göre günlük, Hitler’in emri ile Nazi hazinelerinin saklanmasına yardım eden SS subayı Egon Ollenhauer tarafından yazıldı.

Hazinenin o dönemde Breslau adındaki Alman şehri olan, şu an Polonya’ya bağlı olan Wroclaw’daki Reichsbank’tan alınan mevduatları içerdiği belirtilmekte.

Ayrıca, bölgede yaşayan zenginlerin, Kızıl Ordu 1945’te bölgeye geldiğinde korunması için SS subaylarına verdikleri değerleri eşyalarının da hazinede bulunduğu söyleniyor.

Hazinenin yerini araştıran vakfın kurucusu Roman Furmaniak hükümete konuyu araştırması için baskı yapmak amacıyla bulguları halkla paylaştığını aktardı.

Almanya’da onaylandığını iddia ettiği günlüğü geçen yıl Polonya Kültür Bakanlığı’na sundu, fakat günlük henüz doğrulanmadı.

Hükümetten izin almadan kazıyı planlamak ve finanse etmek de oldukça zor.

Ancak, vakfın söylediğine göre sarayın şu anki sahipleri sarayın etrafını çitle çevirip CCTV güvenlik sistemi kurdurdu ve kazıya izin verdi.

75 yıllık günlük sayfası asker kimlik numaraları olan 453 ve 219 ile başlıyor ve “Bay Grundmann’a sonsuz teşekkürler. Hochberg ailesinin sarayında buluştuk.Dr. Grundmann ve adamları derin bir kuyu için sarayda bir alan hazırlamıştı bile. Şunlar sandıklara konulup dibe yerleştirildi: mücevherler, sikkeler ve külçeler; çoğu zarar görmüştü ve mermi izleri vardı. Her şeyi hallettikten sonra kuyuyu patlattık, doldurduk ve örttük. Alanı mühürleme, saklama ve sağlama alma işlemleri de Dr. Grundmann’ın planı ve taslağına uygun şekilde planlanmış bir patlama ile çözüldü. Maalesef bende yalnızca mühür kaldı. Ateş altında kaldıktan ve isabet aldıktan sonra her şeyi kaybettik” şeklinde devam ediyor.

Gunther Grundmann savaş öncesi ve esnasında Aşağı Silezya’da Almanların mirasını korumakla görevliydi.

1942 yılında, Müttefik Devletlerin hava akınlarından korkuyorken, Reich müzeleri, kuruluşları ve özel koleksiyonlardaki çok sayıda sanat eserini korumakla görevlendirildi.

1944’ün ortalarına kadar listesindeki eserleri Aşağı Silezya civarındaki 74 yere sakladı.

Bay Furmaniak “Quedlinburgers’den aldığım talimatlar doğrultusunda, saray alanındaki kuyunun yerini tespit ettiğime inanıyorum” dedi.

Hochberg Sarayı’ndaki hazinenin güney Polonya, Çek Cumhuriyeti’nin belirli bölgeleri ve Doğu Almanya’da saklanan 11 yerden biri olduğuna inanıyor.

               Silesian Brdige Vakfı günlüğün savaş bittikten sonra on yıllarca günlüğü saklamış olan bir mason loncası tarafından kendilerine verildiğini iddia ediyor.

Bir zulada Fransa’daki koleksiyonlardan çalındığı düşünülen ve Botticelli, Rubens, Cezanne, Carravagio, Monet, Dürer, Raffael ve Rembrandt’ın tablolarının da dahil olduğu 47 sanat eserinin olduğu söyleniyor.

Bir başka zulada ise Hitler’in ırkçı ideolojisi için kanıt bulma amacıyla dünyanın çeşitli yerlerinden çalınan dini objelerinin bulunduğu belirtiliyor.

Furmaniak günlüğün, hazineyi saklayan SS subayları ve değerli eşyalara sahip zengin SS üyeleri ve aileleri arasında bağlantı kuran SS subayı Egon Ollenhauer’e ait olduğunu iddia ediyor.

Günlükte Hitler’in İkinci Dünya Savaşı’nda işler kendi aleyhine dönünce değerli eşyalarla yüklü 260 kamyonun Silezya bölgesinde saklanmasını emrettiğinden bahsedildiği iddia ediliyor.

Furmaniak’a göre günlük onlarca yıl Saksonya-Anhalt’ta bulunan 1100 yıllık bir mason loncası tarafından saklandı ve 10 yıl önce Silesian Bridge’e teslim edildi.

Söylediğine göre detaylar ancak geçen yıl, günlükte bahsi geçen olaylarla ilgisi olan kişiler vefat ettikten sonra açıklanabildi.

Dailymail’deki İngilizce orijinalinden Senem Tüzün tarafından Kroniko.org için çevrilmiştir

Gündem

Boğaziçi Güncesi: 1. Hafta

Dicle KızılkanDicle KızılkanAğustos 2, 2023