Skip to main content

18 Haziran 1873 tarihinde Yargıç Ward Hunt, tutukluyu ayağa davet eder ve dava masraflarına karşılık yüz dolar ceza ödemesi gerektiğini söyler. “Asla bir dolar bile ödemeyeceğim.” karşılığını alır Susan Anthony’den. O, seçimlerde oy kullanarak yasayı ihlal etmiştir.

Susan B. Anthony, Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların oy hakkı için verdiği mücadelenin ilk öncülerinden biriydi. Yüzlerce konuşma yaptı, kilometrelerce seyahat etti. 1854 yılında Anthony, kendini kadın haklarına adadı ve kadınlar ve erkekler arasında tam eşitliği savundu. 1851 yılında tanıştığı Elizabeth Cady Stanson ile beraber The Revolution(Devrim) adında haftalık çıkan bir feminist gazete kurdu. 1869 yılında Ulusal Kadın Oy Hakkı Derneği’nin (NSWA) genel başkan yardımcısı oldu. 1892’de dernek başkanı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Tarihler 5 Kasım 1872’yi gösterdiğinde, Susan Anthony oy vermek üzere sandığa gitti ve pusulayı doldurdu. Yanına yaklaşan seçim gözlemcisi, Anthony daha oyunu sandığa atamadan, anayasayı ihlal ettiğini iddia ederek itiraz etti. Susan Anthony, ABD’de doğan herkesin vatandaş olduğunu ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılamayacağını belirten 14. Yasa değişikliği kapsamında oy kullanma hakkına sahip olduğunu ifade ederek oyunu kullandı. Kısa süre sonra devlet, Susan Anthony’nin kapısını çaldı. Oy kullanması yasa dışı olduğu gerekçesiyle Anthony tutuklandı.

18 Haziran 1873 yılında görülen duruşmada bölge savcısı Richard Crowley, “5 Kasım 1872’de, Susan B. Anthony, ABD Kongresindeki bir temsilci için oy kullandı. O sırada bir kadındı ve bu konuda bir şüphe olmadığı kanaatindeyim. Onun oy kullanma hakkı yoktu. Yasayı ihlal etmiş olmaktan ötürü suçludur.” dedi. Yargıç Ward Hunt: “Tutuklu yasaya uygun olarak yargılandı” dedi ve Anthony’i ayağa davet etti. Tutukluyu, mahkemenin dava masraflarına karşılık olarak yüz dolar cezaya çarptırdı. Anthony, yasaların erkekler tarafından erkekler için yapıldığını ve erkekler tarafından yorumlandığını ifade ederek isyan etti. “Asla bir dolar bile ödemeyeceğim.”

Zaman geçer, tarihler 13 Mart 1906’yı gösterdiğinde Susan Anthony evinde ölü bulunur. Ölümünden 14 yıl sonra, 1920 yılında “Susan Anthony Değişikliği” olarak bilinen, kadınlara seçme hakkı tanıyan 19. Yasa Değişikliği yürürlüğe girer.

Kaynaklar

Rochester Regional Library Council

www.susanbanthonyhouse.org

www.fjc.gov/sites/default/files/trials/susanbanthony.pdf